Blog

Dit is de blogpagina van AMS advocaten. Onze advocaten bloggen vooral aan de hand van actualiteiten over mediarecht.

Inbreuk op de privacy wegens gebruik echte namen?

Door in Mediarecht op april 13, 2017

Advocaat Mediarecht - Amsterdam en Naarden

De Rabobank heeft in kort geding een verbod op publicatie van een boek gevorderd waarin de echte namen van enkele (oud-)medewerkers waren genoemd. Namens deze (oud-)medewerkers deed de Rabobank een beroep op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De zaak is tot aan de Hoge Raad uitgeprocedeerd. Advocaat mediarecht Thomas van Vugt doet verslag.

Lees verder over: Inbreuk op de privacy wegens gebruik echte namen?

Beschuldiging van fraude op internet onrechtmatig?

Door in Mediarecht op april 6, 2017

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

Investeringsfondsen die gouden bergen beloven maar achteraf een piramidespel blijken te zijn. Het komt helaas maar al te vaak voor. Gedupeerden blijven met gigantische schulden achter en het geld is in het niets verdwenen. Termen als misleiding, fraude en oplichting lijken terechte beschrijvingen van dergelijke louche praktijken. Of niet altijd? Wanneer zijn uitlatingen op internet onrechtmatig? Advocaat Thomas van Vugt, gespecialiseerd in zaken over onrechtmatige publicaties, licht dit toe aan de hand van een uitspraak.

Lees verder over: Beschuldiging van fraude op internet onrechtmatig?

Patiënt maakt arts zwart op internet. Vrijheid van meningsuiting?

Door in Mediarecht op februari 23, 2017

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

Onlangs moest de rechter een oordeel vormen over de vraag of de ongezouten kritiek die een patiënt over een arts uitte op Facebook nog onder de vrijheid van meningsuiting viel of dat hiermee de grenzen van het toelaatbare werden overschreden. AMS Advocaat Hein Hoogendoorn legt uit hoe de rechter in dit geval tot zijn oordeel kwam.

Lees verder over: Patiënt maakt arts zwart op internet. Vrijheid van meningsuiting?

Wet bescherming persoonsgegevens: verwijderingsverzoek Google?

Door in Mediarecht op januari 25, 2017

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

Een vastgoedondernemer die in het verleden in verband is gebracht met hypotheekfraude eist van Google dat bepaalde URL’s niet meer zichtbaar worden als je zijn naam intypt. Google weigert aan dit verzoek te voldoen. Handelt Google hiermee in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens en de Privacyrichtlijn? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt bespreekt de zaak.

Lees verder over: Wet bescherming persoonsgegevens: verwijderingsverzoek Google?

Quote “de Jos van Rey van Alphen” onrechtmatig?

Door in Mediarecht op januari 18, 2017

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

Een wethouder is verantwoordelijk voor de sluiting van een café in Alphen aan de Rijn. De caféhouder is woedend. Op zijn Facebook pagina schrijft hij dat de wethouder leugenachtig en corrupt is. In een krantenartikel noemt hij de wethouder voorts “de Jos van Rey van Alphen”. De wethouder pikt dit niet en stapt naar de rechter. Is er sprake van een onrechtmatige uitlating? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt bespreekt de uitspraak.

Lees verder over: Quote “de Jos van Rey van Alphen” onrechtmatig?

Online klagen over mislukte haartransplantatie laster?

Door in Mediarecht op november 24, 2016

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

In een recent kort geding had eiseres, eigenaar van een kliniek gespecialiseerd in haartransplantaties, een ex-client voor de rechter gesleept. De ex-client had op de door hem opgerichte website www.transhairslachtoffers.nl de behandeling van eiseres op grove wijze afgekraakt. De man zou door de behandeling zijn ‘verminkt, misleid en misbruikt’. Eiseres vorderde verwijdering van de website. Waar ligt de grens bij het uiten van je mening over slechte dienstverlening? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt, gespecialiseerd in geschillen over laster, licht de zaak toe.

Lees verder over: Online klagen over mislukte haartransplantatie laster?

Wanneer spreken we van een onrechtmatige tv-uitzending?

Door in Mediarecht op november 8, 2016

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

In deze zaak vorderen een zorginstelling en twee van haar bestuurders rectificatie van een drietal tv-uitzendingen over misstanden bij de zorginstelling. De rechtbank weegt per uitzending twee grondrechten tegen elkaar af: recht op eerbiediging van de eer en goede naam tegen de vrijheid van meningsuiting. Mediarecht advocaat Thomas van Vugt bespreekt het vonnis van de rechtbank.

Lees verder over: Wanneer spreken we van een onrechtmatige tv-uitzending?

Schending privacy wegens doorspelen gevoelige informatie?

Door in Mediarecht op november 2, 2016

Advocaat Mediarecht - AMS Advocaten in Amsterdam en Naarden

Enkele jaren terug was er ophef ontstaan toen bekend werd dat een zaaddonor de wensmoeders niet informeerde over het feit dat hij het syndroom van Asperger had. De kwestie werd breed uitgemeten in het AD en ook het televisieprogramma ‘Undercover in Nederland’ wijdde er aandacht aan. De spermadonor in kwestie heeft zijn ex-vriendin voor de rechter gesleept wegens privacyschending. Zij had namelijk medische informatie verstrekt waardoor het balletje ging rollen. Advocaat mediarecht Thomas van Vugt licht de uitspraak toe.

Lees verder over: Schending privacy wegens doorspelen gevoelige informatie?

Contact met AMS Advocaten
Telefoon: 020-3080315
E-mail: info@amsadvocaten.nl

AMS Advocaten N.V.
Nachtwachtlaan 20
1058 EA Amsterdam
Volg ons op social media